DARAH TINGGI / HIPERTENSI

Penyakit Darah Tinggi atau juga dikenali sebagai Hipertensi adalah antara pembunuh utama manusia. Ia berlaku dengan perlahan tanpa disedari pesakit.

PUNCA HIPERTENSI • Umur . Risiko tekanan darah tinggi meningkat dengan usia.
 • Keturunan . Orang yang mempunyai ahli keluarga yang mengalami tekanan darah tinggi mempunyai risiko yang tinggi untuk keadaan yang sama.
 • Merokok . Merokok boleh meningkatkan tekanan darah pada masa yang sama merapatkan dinding arteri.
 • Berat badan yang berlebihan . Oksigen dan nutrien yang dibekalkan oleh darah akan diukur mengikut berat badan. Berat badan berlebihan akan memerlukan oksigen dan lebih banyak nutrien, jadi ia mengambil lebih banyak jumlah darah. Jumlah dagangan meningkat darah meningkatkan tekanan darah.
 • Kurang bersenam . Orang yang jarang bersenam mungkin mempunyai kadar jantung yang lebih cepat, jadi jantung perlu bekerja lebih keras. Kerja jantung lebih keras akan meningkatkan tekanan darah.
 • Tahap garam yang tinggi dalam makanan . Tahap garam yang tinggi boleh menyebabkan pembentukan cecair dalam badan, yang seterusnya meningkatkan tekanan darah.
 • Terlalu banyak minum arak . Kandungan alkohol dalam minuman keras boleh mencetuskan kerosakan organ ke jantung.
 • Tekanan . Tahap tekanan berpotensi membawa kepada tekanan darah meningkat.

TANDA-TANDA HIPERTENSI

 1. Penghidap Hypertensi/Darah Tinggi kebanyakannya tidak mengalami sebarang gejala
 2. Kadang-kadang seseorang itu hanya mengalami gejala yang tidak spesifik seperti sakit kepala atau pening kepala
 3. Sakit kepala boleh berlaku dalam kes Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi. Selalunya ianya berlaku di waktu pagi, bahagian belakang kepala dan rasa berdenyut(bergantung kepada tahap keterukan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi)
 4. Untuk memastikan atau mengesahkan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi, sila periksa tekanan darah anda di klinik berhampiran. Doktor anda akan menasihatkan berapa kerap anda perlu memeriksa tekanan darah.

AMALKAN FADAL
Mengapa perlu FADAL?

FADAL adalah ubat herba. Ia TIDAK mengandungi sebarang campuran dadah seperti rawatan moden. Oleh itu, ia boleh dimakan dan diamalkan


Kandungan FLAVONOIDS dan SAPONINS yang aktif di dalam Biji Tunjuk Langit telah dikaji dan dibuktikan sangat sesuai untuk mengawal tekanan darah serta menghapuskan plak kolesterol di dalam salur darah

FADAL TIDAK menyebabkan sebarang kesan sampingan. Ia tidak merosakkan badan malah menyembuhkan.


No comments:

Post a Comment